Ars Cameralis Silesiae Superioris

I Can Do It

Trio prowadzone przez Macieja Obarę odniosło wiele sukcesów, dzięki którym zajęło istotne miejsce w czołówce polskich zespołów jazzowych.

Właśnie nagrałem nową płytę, która doskonale określa moment, w którym się znajduję oraz to wszystko, o czym teraz rozmawiamy. Chciałem, aby muzyka na niej zawarta wypływała z emocji i zdobytych ostatnio doświadczeń. A także by nie była zbyt intelektualna i wyrafinowana formalnie, a raczej płynęła z serducha i emanowała dobrą energią, którą chcę się podzielić ze słuchaczami jazzu.


Maciej Obara, fragment wywiadu z Jazz Forum.

Już pierwsze dźwięki najnowszej płyty Tria Maciej Obary wzruszyły mnie, wprowadziły mnie w czar tej muzyki. Maciej Obara to wielki muzyk. Jego muzyka jest silna , dojrzała, głęboka pełna czaru, piękna. Jest jego własna. 

/ Tomasz Stańko

O zespole:


Maciej Obara — saxophone
Krzysztof Gradziuk — drums

Maciej Garbowski — double bass


Maciej Obara jest absolwentem Instytutu Jazzu i Muzyki Rozrywkowej katowickiej Akademii Muzycznej. Współpracował m.in. z Tomaszem Stańką, Antoine Roneyem, Dominikiem Wanią, Gardem Nilssenem i wieloma innymi.


Dyskografia:

2007 Maciej Obara Trio → Message from Ohayo
2008
Maciej Obara Trio → I can do it

2010 MaMuGe (Obara, Lindberg, Sorgen) →  Three
2010
Maciej Obara Special Quartet → Four

2011 Maciej Obara Quartet → Equilibrum


jako sideman:

2008 Maciej Grzywacz Quartet → Fourth Dimension
2008
Tomasz Stańko → muzyka do spektaklu Terminal 7

2009 Fonda/Stevens Group → Live in Hipnoza

2011 Piotr Damasiewicz → Hadrons

Polecane publikacje

Zamawiam

I Can Do It

  • Autor: Maciej Obara Trio
  • Liczba stron:
  • Kategoria: Wydawnictwo muzyczne
wyślij

Wysyłając zamówienie akceptujesz regulamin sklepu Ars Cameralis.

Z regulaminem sklepu zapoznać się można pod adresem: www.cameralis.art.pl/regulamin

zamknij