Ars Cameralis Silesiae Superioris

Three

Polski saksofonista nagrywa płytę z legendami amerykańskiego jazzu.

MaMuGe 3 to kolejna produkcja Instytucji Kultury Ars Cameralis z Katowic, dla której w styczniu 2010 r. w Woodstock/ New York zrealizowano sesję nagraniową. Artyści wykonują muzykę z pogranicza awangardy z elementami free jazzu.

Harvey Sorgen ma na swoim koncie współpracę z takimi muzykami jak: Ahmad Jamal, Dewey Redman, Dave Douglas, Mark Feldamn, Wada Leo Smith, Cameron Brown, Bill Frisel, czy Fonda Stevens Group. To właśnie podczas wspólnego koncertu z zespołem Fonda Stevens Group w katowickiej Hipnozie zorganizowanego w ramach cyklu „Jazz i okolice” Maciej Obara poznał Harveya Sorgena. Efektem tej współpracy stała się sesja nagraniowa MaMuGe 3 w USA. Sorgen zaproponował Obarze basistę Johna Lindberga, znanego ze współpracy z Jimmy Lyonsem, Stevem Lacy, Albertem Mangelsdorffem, czy Anthonym Braxtonem.

Sesja z Harveyem SorgenemJohnem Lindbergiem umożliwiła Maciejowi Obarze zetknięcie się z wielką historią muzyki i jego idolami. Dzięki muzycznym doświaczeniom amerykańskich muzyków sesja okazała się wielkim sukcesem, charakteryzując się potężną i szczerą energią. Płyta nosi tytuł Three i można na niej znaleźć kompozycje całej trójki.

O zespole:


Maciej Obara  saxophone
John Lindberg  double bass

Harvey Sorgen  drums


Maciej Obara jest absolwentem Instytutu Jazzu i Muzyki Rozrywkowej katowickiej Akademii Muzycznej. Współpracował m.in. z Tomaszem Stańką, Antoine Roneyem, Dominikiem Wanią, Gardem Nilssenem i wieloma innymi.


Dyskografia:

2007 Maciej Obara Trio → Message from Ohayo
2008
Maciej Obara Trio → I can do it

2010 MaMuGe (Obara, Lindberg, Sorgen) →  Three
2010
Maciej Obara Special Quartet → Four

2011 Maciej Obara Quartet → Equilibrum


jako sideman:

2008 Maciej Grzywacz Quartet → Fourth Dimension
2008
Tomasz Stańko → muzyka do spektaklu Terminal 7

2009 Fonda/Stevens Group → Live in Hipnoza

2011 Piotr Damasiewicz → Hadrons

Polecane publikacje

Zamawiam

Three

  • Autor: Maciej Obara / John Lindberg / Harvey Sorgen MAMUGE3
  • Kategoria: Wydawnictwo muzyczne
wyślij

Wysyłając zamówienie akceptujesz regulamin sklepu Ars Cameralis.

Z regulaminem sklepu zapoznać się można pod adresem: www.cameralis.art.pl/regulamin

zamknij