Ars Cameralis Silesiae Superioris

to​.​je​.​take​.​co​.​take​.​to​.​!​.

Członkowie Mołr Drammaz oddają tu głos dzieciom, nie ingerując prawie w ich działania. Zdarzają się tu więc opowieści bez puenty, nie bardzo wyrafinowane teksty i kompozycje. W zamian za to obcujemy z dziecięcą naturalnością. Często są to działania nieporadne, ale ileż tu nieskrępowanej wyobraźni, pomysłowości i lekkości. I jakże często są to działania zabawne — i przepełnione niepohamowaną pasją tworzenia.

Mołr Drammaz presents: to.je.take.co.take.to.!. dzieci.śpiewają.dzieci.grają.słucha.asia

wtedy: 

naprawdę lubię uczyć dzieci. a oto moi uczniowie. niektórzy grają na gitarze, inni na pianinie, inni na kibordach, śpiewają! niektórzy grają od trzech lat, niektórzy od trzech miesięcy. 
pewnego dnia na lekcji powiedziałam tak: wymyślcie swój utwór. ja będę się przyglądać i pomagać. zrobiły to, a teraz wy słuchacie. jestem z nich dumna. 

teraz: 
Kilka lat upłynęło. Im dłużej zastanawiam się nad tojetake, to dochodzę do wniosku, że tak jak wtedy nie podlegaliśmy modzie, tak i teraz płyta ta nie mieści się w żadnych znanych wcześniej ramach. Jest zapisem czystej wyobraźni i bardzo otwartych głów. I takim dokumentem pozostanie. Bez względu na czas. 
Dzieci opowiadają „prawdziwe bajki“. A te są ponadczasowe, choć niektóre ówczesne dzieci zdążyły dorosnąć. Nie chodzi tu o morał, chodzi o przeżywanie i szczerość. Śpiewają, grają, zwierzają się, stwierdzają, krzyczą i mówią na ucho. 
Pochyl się i posłuchaj. Usłysz co w dzieciach piszczy.


/ Asi Mina / Asia Bronisławska


O artystach:


Grupa Mołr Drammaz została założona przez Wojtka Kucharczyka (The Complainer, retro*sex*galaxy, Kucharczyk) i Asię Bronisławską (Asi Mina) w okolicach 1994 roku. Oprócz tego rodzeństwa, w ciągu kolejnych lat, do składu dołączali różni inni muzycy — m.in. Macio Moretti czy Jacek Tokarski.


Grupa od samego początku była zauważana, przede wszystkim z powodu niesamowitej energii i oryginalności. Połączenie żywych bębnów z elektroniką oraz głosem było w tamtych latach czymś wyjątkowym, rzadko spotykanym. Dosyć szybko stali się też znani poza granicami kraju (recenzje ich płyt publikował m.in. The Wire).


Dyskografia:


1999      tehha tehha ert 2.0
1999      NEUTROP
1999      skórzana maska
2000      presents: to.je.take.co.take.to.!.
2000      grai’n’test.hits
2000      Norma’s food / jedzenie Normy
2001       „tu!” {silesian familijo plądrofono}
2001      l.i.v.e.v.i.l (Mołr Drammaz & neurobot)
2001      boazeria
2004      very vs very
2006      „tu!” (remider)
2006      BOAZERIA (reissue)
2006      to.je.take.co.take.to.!. (retake)
2010      Amateurs, Professionals and No Refrains (Mołr Drammaz & DEUCE & Laszlo Band)
2012      Semperflorens

Polecane publikacje

Zamawiam

to​.​je​.​take​.​co​.​take​.​to​.​!​.

  • Autor: Mołr Drammaz
  • Kategoria: Wydawnictwo muzyczne
  • Cena: 35 PLN
wyślij

Wysyłając zamówienie akceptujesz regulamin sklepu Ars Cameralis.

Z regulaminem sklepu zapoznać się można pod adresem: www.cameralis.art.pl/regulamin

zamknij